top of page

Uratekoja- podcast starttaa!

Updated: Aug 27, 2021



Opintoihin, suuntautumiseen ja alaan liittyvät mietinnät koskettavat meitä jokaista uran jossakin vaiheessa. Pyrimme ratkaisemaan näitä urajumeja hakien näkökulmaa omassa ystävä- ja lähipiirissämme ja joskus myös kääntymällä ammattimaisen uraohjauksen puoleen. Lopulta jokaisen meistä on kuitenkin löydettävä ja rakennettava itse omat ratkaisunsa. Tämä ei aina tunnu lohdulliselta tai siedettävältäkään, ei ainakaan silloin, kun ei näe mistä ja milloin ratkaisu tulee lopulta löytymään. Prosessointia tarvitaan ja se on se aikaa kysyvä vaihe oman urapolun rakentumisessa. Toinen juttunsa on se tosiasia, että emme voi emmekä pysty suunnittelemaan kaikkea tulevaa; usein opit löytävätkin paikkansa vasta osana isoa kuvaa asioiden jo tapahduttua.


Uratekoja- podcast vie meidät matkalle erilaisiin uratarinoihin. Podcastissa pureudumme kuuden valovoimaisen vieraan kanssa eri aihepiireihin, jotka avaavat kuuntelijoillemme uusia näkökulmia urapolkuajatteluun. Senhän jo Urasparraajissa tiedämme, että työura ei ole jotain staattista vaan työuramme muodostuu useista poluista vaiheineen, joiden läpi piirtyy oma oppimismatkamme ja kaikki sitä seuraavat risteymät oppeineen. Kuulemme erilaisista vaiheista työuralla, odottamattomista ja suunnittelemattomista. Aina ratkaisut eivät ole syntyneet itsestään ja välillä on pitänyt jumpata vähän enemmän ja myös pitänyt osata heittäytyä ja luottaa.


Heittäytymisen ohella kaikista tarinoista piirtyy kuitenkin ennen kaikkea kuva siitä kuinka tekemällä ja opiskelemalla/ oppimalla oikeita asioita on tullut varmistaneeksi sen, että useat vaihtoehdot urapolulla ovat olleet mahdollisia. Näin siitäkin huolimatta, että ne eivät olisi sillä nimenomaisella hetkellä valmistaneet selkeään seuraavaan steppiin.


Hannele Laaksolahti kertoo pläränneensä 19- vuotiaana korkeakoulujen paperista tiiliskiven kokoista valintaopasta poissulkutekniikalla käyden jok´ikisen koulutuslinjan läpi päätyen lopulta opiskelemaan alaa, josta kukaan hänen lähipiirissään ei tiennyt mitään. Jarkko Sjöman puolestaan valitsi jo alun pitäen kauppatieteet, sillä tiesi opintojen taipuvan moneen ja määrätietoisesti kehitti sellaista tapaa tehdä työtä, että oppi kaikki työntekemisen vaiheet ja sen, jota kutsumme yrittäjämäiseksi tavaksi tehdä töitä. Minni puolestaan muutti maailmalle jo alaikäisenä ja rakensi määrätietoisesti kovalla työllä ammattilaisurheilijan uran. Toisen ammattiinsa yrittäjänä Minea Blomqvist- Kakko starttasi vasta päättäessään ensimmäistä ja huomatessaan, kuinka paljon myös muuta osaakaan, vaikka koulut olivat ammattilaisurheilijan uran edetessä jääneet. Saana Rossi on lopettelemassa kokopäivätyötään henkilöstöjohtajana ja siirtymässä kokopäiväiseksi kirjailijaksi. Saana on tietoisesti hakenut ja saanut paljon ulkopuolista näkökulmaa urasuunnitteluunsa ja hyödyntänyt myös ammatticoachingia. Martti Kuusanmäki puolestaan perusti uniikin yrityksen nuorena miehenä parhaan ystävänsä kanssa aikana, jolloin heille koitettiin tarjota joukko helpompana koettuja vaihtoehtojana elantonsa varmistamiseksi. Aikana, jolloin yrittäjyyttä ei buustattu ja jolloin opinnot pitivät vähänlaisesti, jos ollenkaan sisällään yrittäjyysopintoja.









Ensimmäinen vieraamme Lorenz Backman sai jo kasteessa taiteilijan nimen ja lähti seuraamaan nimen viitoittamaa tietä. Loren kanssa keskustelemme ylipäänsä siitä, kuinka kaikki on suhteellista ja kuinka sen kaiken onkin ymmärtänyt vasta isossa kuvassa.


"Mä olen koko elämäni sanonut aina lukioajoista lähtien, että nyt mä oivalsin. Ja vasta nyt mä ymmärrän, että mä oikeastaan oivalsin silloin vaan sen palapelin yhden osan."

Lore kertoo suhtautuneensa elämässään pitkään kaikkeen työnä niin parisuhteeseen, kuin isänä olemiseen. Vasta myöhemmin Lore kertoo tajunneensa, että ihan kaikkea ei tarvitse ottaa työnä ja nykyään hän pyrkiikin suoriltaan arvioimaan mitä kaikkea ylipäänsä kannattaa oppia ja opiskella suhteessa oletettuun käyttöarvoon. Lore onkin oppinut rajaamaan ja karsimaan ja nauttimaan elämän pienistä hetkistä. Ja myös suhtautumaan siihen mitä kutsumme menestykseksi hyvin eri tavoin, kuin minkälaisena se hänelle näyttäytyi aiempina työvuosina. Siihen on Loren kertomana tarvittu ”joku nöyryys, että uskaltaa kyseenalaistaa omia tavoitteita ja tapoja” ja se ei ole ollut vain helppo tie.


Podcastissa kuulemme erilaisista vaiheista mitä vieraidemme työurat ovat pitäneet sisällään. Nämä tarinat tarjoavat uusia näkökulmia ja ratkaisuita siihen mitä kutsumme urapoluksi. Haluamme yhdessä vieraittemme kanssa innostaa ja inspiroida näkemään uran eri vaiheissa mahdollisuuksia ja oppimisen paikkoja. Jokaisella vieraallamme on oma erilainen tarinansa kerrottavana ja terveisiä kuullaan myös vieraiden taustajoukoilta.


Maanantaina 30.8 startataan. Mitä kuuluu Lorenz Backmanille, näyttelijälle ja viihteen monitoimimiehelle. Ota tilimme seurantaan sekä Facebookissa https://www.facebook.com/urasparraajat että Instagramissa https://www.instagram.com/urasparraajat/ ja pysy kuulolla.


Tervetuloa kuulolle.

Urasparraajien koko tuotantotiimin puolesta, Elina



Urasparraajat on ura- ja ohjauspalveluissa työkokemuksensa ammentanut joukko korkeakoulutettuja ammattilaisia. Vapaaehtoisista koostuva yhteisö tarjoaa urajumien parissa kamppaileville maksutonta matalan kynnyksen urasparrailua. Podcast- tuotantotiimin ovat muodostaneet juontajien Elinan, Saaran ja Annasofian ohella Tea, Kati ja Terhi sekä äänityksestä ja editoinnista vastanneet Saska ja Teemu.


Onko sinulla tarina? Ketä sinä haluaisit kuulla?

Haluaako ehkä edustamasi organisaatio rahoittaa seuraavan podcastimme tuotannon?

Ota yhteyttä ja jutellaan lisää. info@urasparraajat.fi





191 views0 comments

Comments


bottom of page